Skip to main content

wine market

wine market

Twój koszyk jest pusty

wyszukiwanie zaawansowane +

Resetuj

Masseria Li Veli

W 1999 roku rodzina Falvo, z ponad 40-letnim doświadczeniem w branży winiarskiej, kupiła i odnowiła nieruchomość, aby zapoczątkować ambitny projekt w Apulii, regionie o długiej tradycji uprawy winorośli.

Masseria Li Veli znajduje się na starożytnym obszarze Messapian, dominującym na żyznej i słonecznej równinie Salento. Została założona przez markiza Antonio de Viti de Marco (1858-1943), znanego na całym świecie włoskiego ekonomistę i profesora uniwersytetu, deputowanego radykalnej partii panowania Włoch, którego ambitnym projektem było przekształcenie Masserii w wzorcową piwnicę dla całego Południe. Dziś pięknie odrestaurowana Masseria zajmuje powierzchnię 33 000 m2, z czego 3750 obejmuje biura, recepcję, winiarnię, magazyny i piwnice do starzenia.

Wszystkie wina produkowane są w dużej piwnicy zbudowanej z jasnego kamienia carparo, podobnego do lokalnej pietra leccese. Za głównym wejściem znajduje się piwnica beczkowa, chroniona dużymi przeszklonymi drzwiami i znajdująca się na parterze pod sklepieniami krzyżowymi. System klimatyzacji ustawiony na 16 ° gwarantuje idealną temperaturę. Całkowita pojemność piwnicy wynosi około 10.000 hektolitrów, podzielonych na stalowe kadzie i około 400 beczek z francuskiego dębu. W dawnej piwnicy magazynowej znajdują się obecnie nowoczesne zbiorniki fermentacyjne: osiem poziomych kadzi zanurzeniowych o pojemności 125 hektolitrów i dziesięć pionowych zbiorników o pojemności 130 hektolitrów, które umożliwiają pompowanie z frakcjonowanym i zaprogramowanym etapem, napowietrzanie moszczu, pełne zarządzanie programem i identyfikowalność winifikacji. Dzięki dużej elastyczności tych maszyn etapy przetwarzania można dostosować i zaprogramować zgodnie z określonymi procedurami winiarskimi różnych odmian winorośli. Butelkowanie i przechowywanie butelek do leżakowania odbywa się w tym samym budynku, w oddzielnych pomieszczeniach.

Na początku XX wieku Masseria Li Veli była piwnicą zbudowaną na ruinach późnośredniowiecznej budowli, której ślady wciąż można zobaczyć w obecnym budynku. Osiedle położone jest na obrzeżach Cellino San Marco, w połowie drogi między Brindisi i Lecce, krajem o długiej i fascynującej historii, która rozpoczęła się ponad 2500 lat temu. Messapi byli starożytną włoską populacją, którą greccy historycy nadali tej „ziemi między dwoma morzami”, jońskim i adriatyckim, która obejmuje prowincje południowej Apulii: Lecce, Brindisi i część Taranto. Pierwsze wzmianki o cywilizacji mesapiańskiej sięgają VIII wieku pne. Po 272 roku p.n.e. stali się częścią terytorium Rzymu, częściowo zachowując swoją tożsamość. Obecnie wiele śladów tej starożytnej cywilizacji jest wciąż widocznych: pozostałości murów, kamienie nagrobne, przedmioty z terakoty, przedmioty ze złota i srebra.

Masserie mają swoje korzenie w okresie podboju normańskiego: były właściwymi zintegrowanymi ośrodkami produkcji rolnej, wiążącymi ludzi z pracą na roli, w typowej dla Południa strukturze gospodarczej, która miała trwać do drugiej połowy XX wieku. W historii Południa masseria miała stać się miejscem jednoczącym i broniącym dóbr i ludzi, stając się później wiejską rezydencją okresowo wykorzystywaną przez właściciela podczas prowadzenia działalności osiedlowej lub willą, w której spędzać gorące lata z dala od Miasto.

Kup wina od włoskiego producenta Masseria Li Veli w naszym sklepie internetowym.