Skip to main content

wine market

wine market

Twój koszyk jest pusty

wyszukiwanie zaawansowane +

Resetuj

Champagne Boizel

Każdy członek rodziny Boizel jest dumny, że może być częścią tej wspaniałej historii i stać się posiadaczem rodzinnych tradycji przekazywanych z ojca na syna (lub córkę) od 1834 roku. Ale poza przepisami, łączeniem tajemnic i zwyczajów każde pokolenie dążyło do wzbogacenia tradycji rodzinnej i przekazania ducha Boizel.

Rygor, skrupulatność i wytrwałość są oczywiście niezbędne, ale pasja do szampana wymaga również otwartego, ciekawskiego, pomysłowego umysłu, który zawsze szuka ulepszeń.

Należy zachować skromność wobec darów natury i szanować charakter każdego wina niemusującego, nie chcąc „narzucać” smaku, ale raczej starając się uwydatnić naturalne właściwości wina. Każdemu pokoleniu udało się iść z duchem czasu, próbując nowych praktyk w uprawie winorośli i enologii oraz wybór tych, które umożliwią uzyskanie najlepszych winogron, a następnie najlepszych win, ostatecznie oferując najlepszy wyraz ich naturalnego charakteru i zawsze w dążeniu do doskonałości.

Zaangażowanie rodziny na wszystkich etapach produkcji, od winorośli po kieliszek, oraz głębokie korzenie rodziny w Epernay, w sercu Szampanii, to dwa główne atuty Domu.

Miłość do szampana i namiętna pogoń za finezją, charakterem i elegancją win są autentycznymi wartościami rodzinnymi.

To jeden z paradoksów Szampanii: winorośle sadzone na zboczach wzgórz w ubogiej, kredowej glebie i podglebie, narażone na północny klimat z naprzemiennymi wpływami oceanicznymi i kontynentalnymi, produkują tutaj wysokiej jakości winogrona, które wyróżniają się wyjątkową finezją. Ich delikatny potencjał aromatyczny i wspaniała świeżość doskonale nadają się do wytwarzania wspaniałych Szampanów.

Trzy kluczowe elementy - klimat, podglebia i pagórkowaty teren - łączą się w wyjątkowy sojusz, ale różnorodność natury tworzy nieskończone wariacje, które wpływają na charakter przyszłych win.

Stąd znaczenie dla Boizel dokładnej wiedzy na temat każdego zbocza, każdej wioski (i prawie każdego hodowcy!). W celu wybrania najwyższej jakości winogron. Przez cały rok zwiedzają Côte des Blancs z jego pięknymi Chardonnays (Avize, Chouilly, Oger, Vertus itp.), Montagne de Reims, krainą wielkich Pinot Noirs (Ay, Mareuil sur Ay, Tauxieres, Mailly-Champagne itp.) .), Vallée de la Marne z ostatecznym wyrazem Pinot Meunier (Venteuil, Passy-Grigny, Vendieres…), a także najlepsze wioski Pinot Noir w Aube (Les Riceys).

Winorośle są skrupulatnie utrzymywane i zarządzane zgodnie z praktykami „zrównoważonej uprawy winorośli”, w celu przyjęcia bardziej przyjaznego dla środowiska podejścia. Zbiory mają miejsce około stu dni po kwitnieniu (45 dni po zawiązaniu owocu) i są całkowicie ręczne, aby uniknąć uszkodzenia winogron. Z tego samego powodu winogrona są wyciskane bezpośrednio w wiosce najbliższej winnic. W przypadku Pinot Noir i Meunier nie ma maceracji, dzięki czemu uzyskuje się „biały” sok: miąższ tych czarnych winogron jest dość przejrzysty, w rzeczywistości jest jak Chardonnay.

W szampanie soki otrzymane podczas tłoczenia są dzielone na „cuvée” i „taille”. Do cuvées Boizel używa się tylko cuvée, które reprezentuje najczystszy sok o najwyższej jakości, pochodzący z wnętrza winogron.

Dawanie każdemu etapowi opracowywania niezbędnego czasu na naturalną ewolucję, zapewnienie każdemu winu odpowiedniej liczby lat w piwnicy niezbędnej do osiągnięcia pełnego potencjału oraz skrupulatne wybieranie dat wprowadzenia win na rynek to rzadki luksus; jest to jedna z rodzinnych tradycji, w którą Boizelowie są najbardziej zaangażowani i którą wykorzystują fachowo.

Pojęcie czasu ma decydujące znaczenie dla jakości Szampanów i ma znaczenie, gdy tylko winogrona zostaną wybrane i poddane winifikacji. Wina niemusujące produkowane z najlepszych winogron, w szczególności Grands i Premiers Crus, wymagają dużo czasu, aby się otworzyć (a cuvées będą lepiej dojrzewać). Następnie w kadziach utrzymuje się niską temperaturę, dzięki czemu fermentacja alkoholowa przebiega bardzo powoli, chroniąc świeżość i delikatność smaków.

Podobnie, podczas nagrody de mousse (fermentacja wtórna): po tirage (butelkowaniu) po wymaganych proporcjach mieszanki i dodaniu drożdży i cukru butelki są przenoszone do piwnic, w których panuje chłodna, całoroczna temperatura 10 ° C zapewnia bardzo powolną wtórną fermentację w butelce, trwającą od sześciu do ośmiu tygodni. Ten przedłużony okres zapewnia bardzo delikatny mus i całkowite zachowanie smaku win.

Wreszcie w piwnicach następuje długi etap dojrzewania. Doświadczenie pokazuje, że wina starzeją się lepiej na osadzie i tak właśnie są przechowywane, poziomo, w ciszy i ciemności. Ten okres jest dla nich niezbędny, aby uzyskać finezję, charakter i elegancję, które tworzą wspaniałe szampany. Zasady Apelacji wymagają piętnastu miesięcy, ale w Boizel, gdzie tradycja jest podtrzymywana, wina są przechowywane przez co najmniej trzy do czterech lat w piwnicy, zanim zostaną wysłane do klientów na całym świecie.

Specyficzne mieszanki dla roczników wymagają jeszcze więcej czasu: ich smaki nie stają się naprawdę wyrafinowane i osiągają swój pełny potencjał przez pięć do dziesięciu lat, a czasem nawet dłużej. Rodzina Boizel zawsze dba o to, aby czekać na moment, w którym cuvées z szampana zaczną ujawniać swoją złożoność, hojność i cudowną gładkość, tak cenioną przez koneserów.

Podobnie po dawkowaniu Boizel nalega na kilkumiesięczny okres odpoczynku: taka jest cena doskonałości. Krypta o nazwie „Skarbiec”, ukryta na końcu piwnic, przekroczyła czas. Każde pokolenie starało się odłożyć na bok najlepsze butelki, a szczególnie udało się ochronić ten skarb przed kaprysami historii. Każdy z nich zachował tych kruchych świadków doskonałości ich pracy, cenne płynne archiwa spoczywające w najgłębszych jaskiniach. I to od początku z pierwszymi butelkami młodego Domu w 1834 roku.

Bardzo rzadki wybór w XIX wieku! W rzeczywistości nie było wówczas zainteresowania ani rynku dla starszych roczników, a zwłaszcza że początki sztuki wytwarzania Szampanii nie pozwalały przewidywać korzystnej ewolucji w piwnicy po dziesięciu latach. Dziś rodzina rzadko je skosztuje, aby kontynuować wizjonerskie dzieło poprzednich pokoleń i zachować ten wyjątkowy skarb.

Wina te są przechowywane „sur pointe”, to znaczy do góry nogami, przed wylaniem: w związku z tym nie miały już kontaktu z tlenem z butelkowania, co sprzyja wolniejszemu dojrzewaniu. Zatkane są korkowymi zatyczkami i niestety niektóre, wciąż utrzymywane na miejscu klipsem, nie starzeją się dobrze i pozwalają winu się zepsuć. Najczęściej, choć zredukowane do bardzo twardej wędki, wciąż spełniają swoje zadanie i po bardzo delikatnym otwarciu odsłaniają niebanalne wina.

Ewolucja na przestrzeni kilku dziesięcioleci jest sekretna i niepowtarzalna dla każdego rocznika, a nawet każdej butelki: smaki są silniejsze, postacie są potwierdzone, a jednocześnie wzbogacone nieskończoną złożonością i subtelnymi wariacjami. Tylko szampany o solidnej i harmonijnej strukturze rozwijają te cechy przez długi czas: są one często niezwykłe, a czasem bajeczne.

Kup szampany od francuskiego producenta Champagne Boizel w naszym sklepie internetowym.