Skip to main content

wine market

wine market

Twój koszyk jest pusty

wyszukiwanie zaawansowane +

Resetuj

Codorniu

Grupa Raventós Codorníu to najstarsza firma rodzinna w Hiszpanii i 17. na świecie. Ponad 460 lat historii poświęconej wytwarzaniu win i kaw o wysokiej jakości doprowadziło ich do wzniesienia 14 piwnic w najlepszych regionach winiarskich świata. Wina Raventós Codorníu oddają bogatą esencję tradycji winiarskiej i innowacyjnego ducha, który uczynił z tej firmy szanowanego światowego lidera w uprawie winorośli i wiedzy enologicznej. Do tej pory grupa Raventós Codorníu posiada ponad 3000 hektarów winnic, co czyni ją największym właścicielem winnicy w Europie.

Jej uznane marki, takie jak Viña Pomal z Bodegas Bilbaínas, Raimat, Parxet, Legaris, Abadia de Poblet, Raventós d'Alella, Titiana, Scala Dei, Séptima i oczywiście Codorníu, otrzymały pochwały i nagrody na całym świecie. To zaangażowanie w jakość jest kluczem do mistrzowskiego rozwoju grupy Raventós Codorníu od ponad 18 pokoleń.

Produkcja wina Codorníu

Zbiory rozpoczynają się pod koniec lata. Podczas zbiorów każda poletka i każda odmiana zbierana jest w odpowiednim momencie dojrzewania. Najwcześniejsze odmiany, takie jak Chardonnay, zbierane są w sierpniu, tradycyjne odmiany we wrześniu.

Winogrona docierają do winiarni z maksymalną prędkością, dzięki czemu nie tracą swoich właściwości. Natychmiast są lekko tłoczone, wydobywając tylko najdelikatniejsze aromaty i smaki, aby uzyskać moszcz kwiatowy.

W Codorníu każda działka i każda odmiana winorośli fermentują oddzielnie. W procesie fermentacji moszcz kwiatowy staje się winem bazowym, młodym i bardzo aromatycznym winem.
Sekretem wina musującego cava jest znalezienie idealnej kombinacji win bazowych. Dzięki pracy najlepszych degustatorów i winiarzy mieszamy różne wina, aby uzyskać najbardziej odpowiednią kombinację dla każdego wina musującego.

Do kupażu dodaje się mieszaninę wybranych drożdży i cukru, aby rozpocząć drugą fermentację w tej samej butelce, podczas której bąbelki pojawiają się naturalnie. Ten proces jest znany jako metoda tradycyjna. Butelki te spoczną w stuletniej piwnicy bez zmian światła, temperatury i wilgotności minimum 9 miesięcy, aby wino musujące nabrało złożoności i charakterystycznego smaku. W niektórych piwnicach okres leżakowania może dochodzić nawet do 36 miesięcy lub dłużej.

Po rozmnażaniu butelki są ostrożnie obracane, aby skierować osad drożdży w kierunku szyjki i później je wydobyć. To jest tak zwane degüello.

Aby nadać ostateczny akcent winom musującym, producent dodaje własną mieszankę wina musującego i cukru, zwaną likierem ekspedycyjnym, który zamieni każde wino musujące w Brut Nature, Brut lub Semi-Dry.

Na końcu każda butelka jest zakorkowywana i otrzymuje odpowiednią etykietę. Cava jest gotowe do spożycia.

Zachęcamy do odwiedzenia oficjalnej strony hiszpańskiego producenta win Codorniu.

Kup wina hiszpańskiego producenta Codorniu w naszym sklepie internetowym.